Туризъм и почивка в планина Осогово

Почивайте активно сред прекрасната природа на планина Осогово

Осоговската планина e най-северната част на Осоговско-Беласишката планинска група от Рило-Родопския масив. Разпростира се в границите на България и Македония.

Осогово е петата по височина планина в България. Най-високият връх е Руен който се намира на 2251 метра над морското равнище. При ясно време от върха се откриват уникални гледки. На север можем да видим очертанията на Западна Стара планина, на североизток – Конявската, Люлин, Витоша и Верила планини. На изток се откриват билата на Рила, а на югоизток – Пирин планина.

Името Осогово е старо славянско или пославянчено име. Означава планина, образувана около нещо – вероятно военен стан. Осоговската планина е с обща площ от 4223 квадратни километра, като 996 от тях се простират между Кюстендилската и Каменичката котловина.

Частта от Осогово, която се намира в България се разделя на два дяла наречени западен или висок дял и източен или нисък дял. Двата дяла на Осоговската планина се различават значително по строеж, възраст на скалите и релеф. Новоселска река и Добра река са приети за граница между двата дяла.

Климатът в Осоговската планина варира от преходно-континетален в по-ниските части до планински климат в местата над 1200 метра надморска височина. Планинския климат в Осогово се характеризира със сурови зими, обилни валежи и дебела снежна покрива. В северните склонове на планината има и лавиноопасни райони. Растителността в Осоговската планина в частта над 1800 метра над морското равнище е предимно представена от тревни формации, храстови – сибирска хвойна и синя, черна и червена боровинка. В горния планински пояс растат бял бор и бук, а в долния – бук, горун, габър, черен бор и леска. Разпространени са също така малината, ягодата, шипка, билки, гъби и различни мъхове. В Осоговската планина се намират природните резервати Габра, в който е разпространен черен бор, Църна река – бук и лесопарк Хисарлъка.

До основните туристически обекти и бази в планина Осогово се стига по 21 километров асфалтов път, свързващ град Кюстендил с планината. Климатичните условия в планината създават условия за продължително снегозадържане, което от своя страна е чудесно условие за зимен и ски туризъм.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.