Разходка, почивка и възстановяване в лесо парк Хисарлъка

Хисарлъка предлага много и разнообразни възможности за почивка, възстановяване и забавления.

Лесопарк “Хисарлъка” се намира по най-ниските разклонения на Осоговската планина, в непосредствена близост до гр. Кюстендил и предлага невероятни условия за отдих и туризъм сред прекрасна природа, крепостни останки, хотели, заведения и беседки. Площта му е 1300 дка.

В Хисарлъка има много интересни места за развлечение. Привлича с хубавата си борова гора. Тя е създадена от лесовъда Йордан Митрев през 1890-1912 г. В 1952 г. гората е изключена от горския фонд и е определена за парк. Тук преобладава черният бор, срещат се бял бор, ела, смърч, явор, цер, липа и др. Създадени са алеи, кътове за отдих, детски и спортни площадки, чешми. Хълмът е свързан с Кюстендил посредством 3 асфалтирани пътя и много алеи. От високите части се открива панорама към града, Кюстендилската котловина и оградените й планини.

Хисарлъка е свързан с народни предания и празници, а днес – с празника “Кюстендилска пролет” – традиционен общоградски празник със езически произход, приемане и предаване на символите на пролетта, карнавално шествие, всенародни тържества. В деня на празника /21март/ всяка година, независимо от атмосферните условия, всички кюстендилци и техните гости излизат следобеда семейно на Хисарлъка с храна и напитки. Там пристига избраната девойка, поздравява ги с настъпващата пролет.

Хисарлъка има важно селищообразуващо значение още по време на траките. Разкрити са останки от антични и късноантични некрополи. Върху монета на римския император Каракала /196-217 век/ е изобразен храмовия комплекс /Асклепион/ на Пауталия /днешен Кюстендил/, разположен в свещената дъбрава в северния склон на Хисарлъка. На билната заравненост е разкрита крепост – Акропол на Пауталия, построена в края на IV век; използвана по времето на Първата и Втората Българска държава като феодален замък и разрушена през XV век. Днес част от крепостната стена е реставрирана и включена в цялостния архитектурен ансамбъл на парка.

Разходката до парк Хисарлъка е приятна, като специално за пешеходци има изградена пешеходна зона, “Пътека на здравето”, а за влюбените – “Алеята на любовта” В парка се намира и Зоолгическата градина на града, в която можете да видите различни животни и да им се порадвате.

Известният парк „Хисарлъка“, е предпочитано място за отдих и културни прояви, за провеждане на „зелени училища“ и за велосипеден туризъм. Обширните поляни и пешеходните алеи са с прекрасен изглед към планините Осогово, Рила и Пирин.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.