Творчество в Кюстендил

На територията на град Кюстендил ежегодно се провеждат множество културни фестивали и събития наред с някои от най-известните празници – символи на града. Съществуват множество забавления за всяка възраст! Присъединете се към нас и веселбата!

КЮСТЕНДИЛКА ПРОЛЕТ

Празникът на град Кюстендил “Кюстендилска пролет” се отбелязва от 1966 година. Той има дългогодишна история, като празник “Св. Св. 40 мъченици” отбелязван в м. “Хисарлъка”.

От 1966 г. се провежда кокнкурс за избор на девойка “Кюстендилска пролет“ с две подгласнички. Това е първият в страната конкурс за най-красивото момиче в града. Като градски празник е обявен за неприсъствен ден с решение на ОбС.
Подробна информация можете да прочетете в блогът на вила за гости Casa Rosa

ПРАЗНИК НА ЧЕРЕШАТА

Три поредни дни от месец юни се посвещават на “Празника на черешата”, който се свързва със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България.

Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието ”Майка на българското овощарство. “
Подробна информация четете в блогът на вила за гости Casa Rosa.

ПРАЗНИК ПАНАГИЯ – ВДИГАНЕ НА ХЛЯБ

В средата на месец август – 15 август е ”Успение на Пресвета Богородица” и Кюстендил отбелязва “Панагия – въздигане на хляба”.
Този своеобразен празник е свързан с духовната култура на православното население от кюстендилския край.
“Панагия” е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно. Панагията е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времената и различните култури – съхранена от дедите ни и донесена до наше време, чрез празниците на църквата и народната традиция. Панагия са медалъоните с богородични изображения, които йерарсите носят, на Панагия са наречени църкви, крепостни стени, дори градове.

Подробна информация четете в блогът на вила за гости Casa Rosa

ПРАЗНИК НА ПЛОДОРОДИЕТО

“Празникът на плодородието” увенчава есента в гр. Кюстендил и го заявява отново като град – „Майка на овощарството”. Древните автономни пауталийски монети свидетелстват за това с изображенията си. Константин Иречек в “Пътувания по България” – началото на 80-те години на 19 век описва свежо и много вкусно кюстендилския край.

Прочетете описанията на Константин Иречек в блогът на вила за гости Casa Rosa.

Резервирайте от тук